Samenwerking tussen Stichting Surant en Oostvaarderskliniek verlengd
Stichting Surant en de Oostvaarderskliniek werken al zo’n 17 jaar samen. De raamovereenkomst tussen partijen is onlangs door dit succesvolle partnerschap verlengd. Tijd voor een gesprek met Quinten Osenga.

Klusloket en kliniek – hoe werkt dat samen?
As we speak zijn een paar jongens van jullie bij ons aan het werk. Het werk is divers: de een is aan het schilderen en we begeleiden hem nu naar een bedrijf buiten de kliniek. De ander doet administratief werk en verzorgt de planning van ons klusloket, terwijl een derde bezig is met productie.
Surant – Surinaamse lunch?
Ha, nee! De naam heeft te maken met onze roots. Ooit zijn we begonnen met hulp aan gedetineerden van Surinaamse en Antilliaanse afkomst in de Bijlmerbajes. Inmiddels bieden we al jaren ondersteuning aan mensen die met justitie in aanraking zijn geweest, zoals ex-gedetineerden, TBS-patiënten en mensen in reclassering.
Hoe ondersteunen jullie mensen die met justitie in aanraking zijn geweest?
Mensen kunnen bij ons terecht voor gratis hulp op vijf gebieden: wonen, werk en inkomen, schulden, zorg en regelzaken. Dit bieden wij zowel tijdens als na detentie aan.
In stap twee helpen we ex-gedetineerden (inclusief degenen uit de Oostvaarderskliniek) door ze werk te bieden bij ons klusloket. Dit is een dagbestedingsproject waarbij we mensen met een krappe beurs ondersteunen. Bijvoorbeeld een oudere dame die tegen een scherp tarief haar tuin kan laten onderhouden of schilderwerk kan laten doen.
Een vuist tegen stigmas en voordelen: hoe?
We werken samen met bedrijven die openstaan voor ex-gedetineerden. De buitenwereld heeft gauw een ongenuanceerd oordeel, maar door veel te praten en luisteren, helpen we werkgevers om stigma’s te doorbreken. We benadrukken dat de mensen die bij ons komen hard aan zichzelf hebben gewerkt en stappen hebben gezet. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle terugkeer in de maatschappij.
We dumpen niet zomaar een kandidaat bij een bedrijf. Ik blijf in contact met de werkgever en vraag preventief hoe het gaat. Het is een kwestie van zien en ervaren. Door open en eerlijk te zijn over kandidaten, kunnen werkgevers leren dat het goed kan gaan. Sommige van onze partners werken met jobcoaches die gespecialiseerd zijn in verschillende doelgroepen, wat geweldig is.
Enthousiast over de de samenwerking met de Oostvaarderskliniek?
Ja, we hebben een raamovereenkomst getekend waarin we onder andere afspraken maken over de begeleiding van patiënten en het werk dat ze kunnen doen. Ik word er enthousiast van. Het voelt alsof we gezamenlijk tegen de maatschappelijke stroom ingaan. Veel mensen vinden het eng, maar wij kunnen voorlichten en uitleggen hoe het werkt.
Wij geloven in mensen en kansen. In de loop der jaren hebben diverse TBS’ers niet alleen hun behandeling succesvol afgerond, maar zijn ook met behulp van Surant aan het werk gebleven, zowel in dagbesteding als bij een werkgever. Deze successen tonen aan dat er binnen TBS-trajecten ook positieve verhalen mogelijk zijn, wat een belangrijk tegenwicht biedt tegen de vaak negatieve berichtgeving.
Heeft u als bedrijf interesse om een werkplek aan te bieden voor TBS'ers?
Neem contact op met Ilse van Hooff -
Trajectbegeleider/Jobcoach FPC de Oostvaarderskliniek